Nye AX er sluppet - hva med Norge?

Dynamics AX (tidligere kjent som AX 7) ble frigitt i Microsoft Public Cloud 1. april 2016.  Dette er standard Dynamics AX levert som en tjeneste i Microsoft Sky basert på en pris per bruker per måned.

 

Microsoft Sky
Løsningen driftes av Microsoft i Microsoft Sky og inkluderer alle lisenser man trenger til å kjøre dette, bortsett fra Visual Studio. Det er Microsofts ansvar å ivareta backup, sikkerhet, oppgradering etc - å at ytelsen er god nok.

 

Sandbox
I prisen inkluderes to såkalte Sandbox-miljøer. Hvis kunde eller partner gjør tilpasninger til applikasjonen så skal det gjøres i Sandbox-miljøet. Når man har utviklet ferdig, tester man løsningen og det gis beskjed til Microsoft at tilpasningene er testet og klare. Microsoft går da inn og selv tester endringene og hvis godkjent så merges dette med kundens produksjonsmiljø i et annet Sandbox-miljø. Kunden må da gå inn å teste dette og hvis det er ok så flytter Microsoft dette inn i produksjonsdatabasen. På samme måte gjør man når det kommer ny oppgraderinger eller versjoner.  Men det er alltid kunde som bestemmer når ting flyttes til produksjonsmiljø!

 

Private Cloud
I 4. kvartal 2016 kommer så Private Cloud som innebærer at kunde leier datakapasitet hos Microsoft, men selv tar seg av drifting etc., etter Microsofts retningslinjer. Dynamics AX On-premise (drifting i eget datasenter)  kommer når Azure Stack blir tilgjengelig og det tidspunktet vet vi enda ikke, men vi regner med løsningen blir klar for Dynamics AX 1. halvår 2017.

 

Hva med Norge?
Lokalisering handler om tilpasninger til det enkelte lands regler og lover. Norsk funksjonalitet kommer etter planen i 4. kvartal 2016. Før den tid er det ikke mulig å kjøre Dynamcis AX med norsk betalings- og regnskapsregler. For meg som Salgs- og markedsdirektør oppleves det noe frustrerende at land som Danmark er i markedet med nye AX, mens vi må vente. Jeg ser samtidig at nye AX ikke innebærer er et like stort skifte i teknologi som overgangen fra AX9 til AX12 var, det er ingen store endringer i funksjonalitet. Dette gir det håp om at det ikke blir en så stor jobb å løfte kundene over på ny versjon - når den kommer til høsten.

I Advania har vi siden januar forberedt oss i form av kompetanseheving. Så selv om vi vi venter utålmodig, så trøster vi oss med at vi venter på noe godt - og når AX slippes i Norge vil vi garantert være godt skodd for å ta fatt på jobben!