Digitalisering

Aker BP: Her bygges framtiden!

Aker BPs kule nybygg nærmer seg åpning i Jåttåvågen. Samtidig knekker Ragnar, Italo og kollegaene deres kompliserte, digitale nøtter for å løse morgendagens IT-utfordringer på gigantutbyggingen Yggdrasil.

6719f28d3be013d966033a7e_Bilde_19_YggdrasilTotal

– Aker BP skal ikke “bare fortsette som før”, men automatisere, forenkle, modernisere. Da er det avgjørende å forstå hvordan prosesser og systemer fungerer, hva som er behovet i morgen, og lage brukerhistoriene* som gjør at vi kan konfigurere, utvikle eller kjøpe verktøyene vi trenger for å få jobben løst i framtiden. Det er en spennende utfordring, sier Italo Chirico.

Han er business analyst med over 25 års erfaring i skjæringspunktet IT, forretningsutvikling, energisektor – og ledelse. Italo er utleid fra Advania (tidligere Solv) til Aker BP, og er del av teamet til Ragnar Alstad, ansvarlig for applikasjoner og arkitektur i Yggdrasil-prosjektet. Per i dag er Italo en av to rådgivere som jobber for Aker BP, innleid gjennom IKM Consultants.

Yggdrasil-prosjektet

Yggdrasil-prosjektet er den største pågående utbyggingen på norsk sokkel. Aker BP er operatør med Equinor og Orlen Upstream Norway som lisenspartnere.

– Et digert prosjekt, uten sammenligning det største i vår organisasjons historie. Samtidig bruker vi prosjektet til å transformere Aker BP. Det er en kul utfordring, sier Ragnar Alstad.  

Første produksjon fra området skal komme i 2027. Yggdrasil bygges ut med tre plattformer og et stort anlegg på havbunnen med ni havbunnsrammer, rørledninger og kontrollkabler. Det er planlagt 55 brønner i området.

Ubemannet til sjøs

Yggdrasil er planlagt med lav bemanning, og skal være periodisk ubemannet etter noen år i drift. Området bygges ut med kraftforsyning fra land, som gir lave klimagassutslipp fra produksjonen.

– Vi er kjempestolte av Yggdrasil, som skal fjernstyres fra et integrert samhandlingssenter og kontrollrom her i Jåttåvågen. Utbyggingen setter på alle måter en ny standard i måten å operere felt på, med fjernstyrt drift, ubemannede plattformer, ny teknologi, datadrevne beslutninger og prosesser. Mitt team jobber nå med å sikre at systemer og informasjon henger sammen slik at vi kan levere på driftsstrategien, forklarer Alstad, som er ansvarlig for et team på 15 med forretningsanalytikere, ingeniører, prosess-eksperter, system- og virksomhetsarkitekter – kort sagt en miks av forretningsforståelse og IT.

6719f33bf679f550b0a12d72_6719f258dc3be1b13dbcf7e3_solv_akerbp_ragnar3

Største utfordring

– Yggdrasil er et komplekst område med ni ulike reservoar. Vi skal drive anleggene så effektivt som mulig. Allerede nå jobber vi for å forberede en effektiv og sikker oppstart. Hver dag tar vi en rekke beslutninger, som må være riktige. Men, vi gjør ikke dette alene. Tvert imot samarbeider Aker BP direkte med over 200 alliansepartnere og leverandører i Norge alene i Yggdrasil., sier Ragnar Alstad, som selv er del av en ledergruppe på seks personer, tre av dem er innleide konsulenter.

– Vi skiller ikke på faste og innleide. Aker BP er avhengige av lojale, forutsigbare, langsiktige allianser med dyktige folk utenfor organisasjonen. Det gjelder i høyeste grad også for oss i Yggdrasil-prosjektet, sier Alstad.

Yggdrasil skal være i drift i 2027. Målet er at anleggene i området i høy grad skal være selvkjørende fem år senere fra operasjonssenteret i Jåttåvågen.  

*Italo har laget rundt 1200 brukerhistorier i tett samarbeid med fageksperter innen produksjonsoptimalisering og energieffektivisering.

Relaterte artikler