Emilie Halland Braathen er nyansatt Sustainability Manager i Advania. Det er en krevende jobb og utfordringene står i kø. IT-bransjen er både en del av problemet og løsningen for å oppnå bærekraft. Globalt har industrien en betydelig påvirkning på mennesker og miljø gjennom høy energibruk og forbruk av materialer, og det lages produkter med kort levetid som inneholder miljøtrusler i form av chiper og metaller. Hvordan kan man gjøre IT-bransjen grønnere når en gjennomsnittlig PC kan bestå av minst 1500 deler som kommer fra ulike leverandører? Den er tøff.
Emilie er opptatt av at vi ikke skal late som. At vi ikke skal utgi oss for å være et grønt IT-selskap når strengt tatt ingen IT-selskaper har mulighet til å være det. Men vi skal jobbe for å ta gode valg, og vi skal jobbe for at kundene og leverandørene våre gjør det samme.
– Forutsetningene til bransjen gjør det vanskelig å ha et mål om å bli klimanøytrale. Likevel må vi prøve å bli mer bærekraftige. Og det mye vi kan gjøre! sier Emilie Halland Braathen.
– Hva da, for eksempel?
– Likestilling og mangfold! Vi må få opp kvinneandelen! I Advania har vi bare 13,5 % kvinner. Der bør vi få til en forskjell. Vi er allerede med i ODA-nettverket, og jobber aktivt med å rekruttere flere kvinner, sier Emilie, som også er opptatt av å følge med på stadig nye krav og retningslinjer når det gjelder bærekraft.
– Vi møter stadig strengere krav fra kundene våre på etikk og miljø. Vi holder oss oppdatert på lover og regler, og får god hjelp i eksterne ressurser: vi er Miljøfyrtårn- og ISO-sertifisert, vi er med i Responsible Business Alliance (RBA), UN Global Compact, Grønt Punkt og Etisk Handel. Dette er ikke noe vi smykker oss med, men vi benytter oss grådig av fagkompetansen til disse organisasjonene, sier hun.
– Bærekraft må være en del av hele organisasjonens DNA
– Vi gjør allerede mye bra på bærekraft, og vi jobber med å sørge for at alle ansatte får nødvendig opplæring slik at de settes i stand til å tenke bærekraft i alt vi gjør; fra hvilke anbefalinger vi gir til kundene våre til hvilke rengjøringsmidler som blir brukt på kontoret. Bærekraft er noe vi alle må drive med. Det må være en del av hele organisasjonens DNA, sier Emilie.
Noe av det vi allerede har lykkes med i Advania, er å komme godt i gang med rapportering. Advanias bærekraftrapport for 2021 viser mange initiativ og gode resultater på globalt nivå.
– IT-produkters korte levetid bidrar ofte til store avfallsmengder. Men vi har lykkes med gjenbruk. I 2021 leverte vi inn mer enn 700 enheter til ombruk og i år blir det langt flere. Det viktigste er å lage produkter som lever lenger, slik at vi ikke trenger å bytte dem ut så ofte. Og DET skal vi kjempe for!
– Vi har ikke noe valg
Emilie er ivrig, både på jobb og privat. Hun har startet egen bokklubb, skriver dikt og finner roen i marka, på en løpetur eller ved å kokkelere hummus eller kanelboller. Våren og sommeren brukte hun på å dyrke frem egne urter, tomater og chili. Om høsten handler hun fra REKO-ringen.
– Det er viktig med mindre matsvinn og spise bærekraftig, vet du, sier Emilie.
Interessen for bærekraft startet allerede på ungdomsskolen i en undervisningstime om Stortingsvalg og politikk. Senere studerte hun internasjonal politikk i England hvor hun skrev om grønn politikk og klimatilpasning. En master i miljøteknologi på Imperial College London ble det også. Da hun var ferdig gikk turen hjem til Norge hvor hun har jobbet i avfallsbransjen og Norsk Industri, før hun fant veien til Advania – et svært godt valg ifølge henne selv.
– Jeg har hatt en fantastisk start! De første ukene har vært intense og lærerike. Jeg har blitt kjent med ulike avdelinger og mennesker. Det er veldig flotte, omtenksomme og morsomme folk som jobber her, jeg gleder meg til fortsettelsen!
– Tror du vi klarer å skape en grønnere IT-bransje?
– Om vi klarer det? Selvfølgelig skal vi klare det! Vi har store utfordringer, men vi har ikke noe valg.
Vil du vite mer om å jobbe i Advania eller se våre ledige stillinger? Da bør du gå til vår "Jobb i Advania" side.