IaaS, SaaS og PaaS er ulike modeller for hvordan din virksomhet kan få skytjenester levert av din IT-partner.
Disse tjenestemodellene går ut på at din virksomhet leier ressurser og den kapasiteten du til enhver tid har behov for i et eksternt datasenter via en IT-leverandør. En av de største fordelene med denne modellen er at du slipper å betale for kapasitet du ikke har behov for.
Les mer: 5 krav en tjeneste må ha for å være en skyløsning
Hva er Iaas?
Infrastruktur som en tjeneste er basert på tre pilarer:
- Nettlagring (network)
- Datalagring (storage)
- Beregnet kapasitet (compute)
Disse tre elementer kombineres for å skape selve IaaS-tjenesten. Det du vanligvis får i IaaS-tjenesten er en virtuell eller fysisk server med visse definerte egenskaper. Det kan være at serveren skal ha et visst operativsystem eller en bestemt ytelse.
Du betaler dermed kun for bruken av serveren, og det er leverandøren som er ansvarlig for at du får den ytelsen og skalerbarheten som er avtalt. Det kan være at du må betale per minutt som serveren kjører eller per gigabyte (GB) serveren tar opp på lagringsplass. En tredje måte å betale på er per avlesing til lagringsplassen.
Hva er Paas?
Plattform som en tjeneste er basert på IaaS-tjenesten og er en løsning hvor du selv sørger for programvaren og data, mens resten er automatisk vedlikeholdt for deg. Du trenger dermed ikke bekymre deg over oppdatering av operativsystem eller plattform hvor programvaren kjører.
Du bygger programvaren, definerer lagringsstruktur og laster disse opp til plattformen. Eksempler på populære fellestjenester levert som Platform-as-a-Service er blant annet Microsoft SQL, MySQL, DocumentDB, eller web-tjenester som eksempelvis Apache, Tomcat og Microsoft IIS.
Som sluttbruker får du en plattform med programvarelisenser, underliggende programinfrastruktur og mellomvare, hvor du kan bygge på med andre applikasjoner, utviklingsverktøy og ressurser. Du styrer selv de programmene og tjenestene du utvikler. Tjenesteleverandøren tar ansvar for resten.
Den vanlige sluttforbruker er dermed en utvikler, som igjen krever en execution environment (fra ordet «Runtime Environment») for sin applikasjon. Dette kan være en database, en integrasjonsmotor eller en webtjeneste.
Leverandøren er ansvarlig for oppdatering av plattformtjenesten når det kommer oppdateringer og nye versjoner, og står også som ansvarlig for at tjenesten kan skaleres opp og ned etter behov.
Hva er SaaS?
Programvare som en tjeneste er vanligvis den enkleste å forstå. Som kunde kan du bruke programvaren uten å bekymre deg for hvordan det er satt opp. Sluttbrukerne er som oftest ikke interessert i hvordan det er satt opp eller hvilke servere som brukes – de vil kun bruke tjenesten og vite at alt fungerer.
Populære SaaS-applikasjoner er eksempelvis Microsoft Office 365, Salesforce, LinkedIn og Adobe Creative.
Det som skiller SaaS fra IaaS og PaaS er at leverandøren av SaaS er ansvarlig for hele kjeden av leveransen, inkludert oppdateringer. Som kunde kjøper du derfor kun tilgang til en applikasjon.
Med IaaS og PaaS betaler du per bruker og per måned for den faktiske bruken, mens dersom du velger å investere i SaaS er du selv ansvarlig for å legge til brukerne i leverandørens system for å administrere abonnementene og overføre data til og fra applikasjonene. Resten håndteres av leverandøren.
Forskjellen mellom IaaS, PaaS og SaaS kan fortsatt virke ganske abstrakt, derfor illustrerer vi det med konseptet «Pizza-as-a-Service».
Pizza-as-a-Service
Akkurat som det finnes ulike måter tjenestemodeller av skytjenester, finnes det ulike måter å konsumere pizza på. Kort forklart kan vi sammenligne SaaS med å spise på restaurant, PaaS med å bestille pizza og få den levert hjem, IaaS med å lage pizzaen hjemme med et «pizza-kit» og On-Prem-leveranse med å lage pizzaen hjemme med egne råvarer.
En SaaS-løsning er en helhetlig leveranse
Det å spise på en restaurant er en helhetsopplevelse. Restauranten tar seg av alt fra å lage pizzadeigen, tomatsausen og tilbehøret til å steke pizzaen og servere den rykende varm så snart den er ferdig.
Som kunde trenger du derfor bare å bestille det du ønsker av leverandøren (her servitøren på restauranten), og så får du pizzaen servert til ditt bord. Når du er ferdig å spise, er det bare å betale, reise seg og gå. Rydding og oppvask blitt tatt hånd om av restauranten.
Dette kan sammenlignes med Software-as-a-Service. Som kunde tar du bare med dine brukere og betaler kun for nytten. Det vil si at du kun betaler for antall brukere per måned. I prisen inngår alt du har behov for.
Det innebærer også at du ikke kan stille hvilke som helst krav til tjenesteleverandøren: Som gjest på restauranten er du nødt til å bruke det bestikket som finnes og bestille de matrettene som lages. SaaS-tjenesten er en applikasjon som er pakketert på en viss måte, og du som kunde er derfor nødt til å forholde deg til dette. Fordelen med å få alt ferdig levert, gjør at leverandøren kan sette visse retningslinjer for hvilke funksjoner den skal innebære. Som kunde har du liten mulighet til å påvirke dette.
Med en PaaS-tjeneste står du fritt til å bestemme bruken
Som kunde ringer du for å bestille det du vil ha. Pizzarestauranten lager det du har bestilt og kjører dette hjem til deg. Nå kan du som kunde selv velge hvilke tallerkener og bestikk du vil bruke, hvordan du ønsker å servere pizzaen, hvor du skal spise den og hvilket tilbehør du ønsker.
Du har også selv ansvar for å sørge for at det finnes drikke hjemme, og du må selv rydde og vaske opp etter måltidet. Selv om pizza-leveransen innebærer mer frihet enn å spise på restauranten, kan du likevel ikke påvirke hva som helst. Restauranten vil selv bestemme hvordan de leverer pizzaen hjem til deg, uansett om du ønsker den levert med sykkelbud, elbil eller annen transportform.
Dette kan sammenlignes med en PaaS-leveranse hvor du selv kan velge hvordan tjenesten skal brukes når du får den levert. Når du kjøper en PaaS-tjeneste kan det være en database-tjeneste hvor du får tilgang til en database, men hvor du ikke kan påvirke hvilken versjon det er eller hvilket patchnivå da dette styres av leverandøren.
Med en IaaS-løsning kan du designe konfigurasjonen selv
Her handler du som kunde en ferdig pizza på din nærmeste matbutikk. I pakken inngår det ferdig pizzadeig, en boks med tomatsaus og kanskje litt pizzagarnityr og ost. Det er du som kunde som kombinerer alle ingrediensene slik at det blir en god pizza, og du har selv ansvar for at den blir skikkelig stekt.
Du har dermed større valgfrihet når det gjelder å sette sammen pizzaen slik at den blir akkurat slik du ønsker. Men heller ikke her kan du påvirke alt ved leveransen. Tomatsausen er ferdig fra fabrikken og pizzadeigen er som den er.
I IT-sammenheng tilsvarer dette en IaaS-tjeneste hvor du har tilgang til å sette opp virtuelle servere, nettverk, VPN-koblinger og lagring. Samtidig er det du som står ansvarlig for hvordan de ulike komponentene skal settes sammen.
Når du får en IaaS-løsning levert fra en IT-leverandør er det du som har ansvaret for å designe konfigurasjonen av disse, og det er du som må ha kontroll på oppsettet. I tillegg må du ha en backup på selve konfigurasjonen i tilfelle det skulle vise seg at noe har gått galt eller at oppsettet må gjøres om.
IaaS, SaaS og PaaS sammenlignet med en on-prem-løsning
Til sammenligning er en on-prem-løsning en løsning hvor du gjør absolutt alt selv: Du lager deigen og tomatsausen, og du kan tilpasse alt etter hver person og behov. Som kunde må du kjenne til alle ulike oppskrifter som finnes på alle ulike deler i leveransen. Du må passe på å følge oppskriften og du må planlegge hvilken rekkefølge alt skal lages i.
I IT-verden tilsvarer dette at du som kunde har ansvar for hele leveransen: alt fra å velge hardware på servere, nettverk og lagring. I tillegg må du ta høyde for eventuelle topper i produksjonen slik at det finnes tilstrekkelige ressurser når det er behov. Du må også sørge for at det finnes kunnskapsrike personer og nok medarbeidere når det er behov.
Hvem skal ta ansvar for leveransen?
IaaS, PaaS og SaaS handler først og fremst om hvem som skal ha ansvar for hvilken del av leveransen, men også om hva du som kunde ønsker å fokusere på. Når du skal velge tjenester og løsninger for din virksomhet er det viktig at du begynner med å kartlegge hvilke behov du har. Deretter kan du velge rett type leveranse for hvert identifiserte behov.
Ta kontroll over eget IT-miljø
Hva er målet for din bedrift? Hvordan kan IT-systemer og teknologi hjelpe deg å nå målene? Hvilke systemer og applikasjoner må til for å løfte din bedrift?
Undersøk hvordan systemene og applikasjonene deres leveres i dag. Bruker dere SaaS-applikasjoner eller interne løsninger? Finn deretter ut hvordan du kan endre den eksisterende løsningen for å forbedre din virksomhet.
Vi kan hjelpe deg på veien, både med analyse av eksisterende miljø, optimalisering og forbedring og hvordan du kan tilrettelegge for bruk av fremtidens løsninger.
Ofte stilte spørsmål:
Hva er IaaS?
IaaS står for "infrastruktur som en tjeneste og er en av flere mulige tjenestemodeller i skyen. Med IaaS får du IT-infrastrukturen levert av en IT-leverandør.
Hva er PaaS?
PaaS står for "plattform som en tjeneste", og er en av flere mulige tjenestemodeller i skyen. Med PaaS tar en IT-leverandør ansvar for oppdatering av dine operativsystemer og programvare.
Hva er SaaS?
SaaS står for "programvare som en tjeneste" og er en av flere mulige tjenestemodeller i skyen. Med SaaS er IT-leverandøren ansvarlig for hele kjeden av leveransen.
Hvilke tjenestemodeller for skytjenester passer til min bedrift?
Hvilke tjenestemodeller for skytjenester som passer for din bedrift, avhenger av hvilke behov du har. Når du skal velge tjenester er det viktig at du begynner med å kartlegge dine behov, slik at du kan velge tjenestemodell som best dekker dine behov.
Hva er fordelene med IaaS, PaaS og SaaS?
Fordelene med Iaas, PaaS og SaaS er at du kan overlate ansvaret for enten infrastruktur, programvare eller IT-platformer til en tjenesteleverandør, og at du kun betaler for den kapasiteten du til enhver tid bruker.