Bærekraft | Digital arbeidsplass - 02.04.2025

Vi investerer i verdifall

Selv med åpenbare og dokumenterte verditap, er det ekstremt viktig for norske virksomheter å eie sitt IT-utstyr.  

– Det er blitt en del av norsk kultur å eie tingene våre. Har du råd så eier du huset, leiligheten, eller bilen din. Det er noe vi har blitt lært opp til fra generasjon til generasjon, sier Patrik Molberg, daglig leder i Advania Finans.  

Han mener at leasing har fått et ufortjent dårlig rykte. 

– Vi må spare for å eie, da har man ting på stell. Det gir mening for boligmarkedet der det historisk har vært en veldig god vekst. Fornuften i argumentet forsvinner når vi tillegger det samme tankesettet til IT-utstyr der verdien faller 70-100 prosent i verdi innen 3-4 år. Her vil jeg hevde at de som har alt på stell, er de som har vurdert alternative metoder for anskaffelse av IT, utfordrer Patrik.  

Ifølge tall fra Finfo brukes leasingmodellen i under 10 prosent av tilfellene når det investeres i IT-utstyr i Norge. En undersøkelse fra Advania viser at noe av årsaken er manglende etterspørsel internt og en opplevelse av lav tilgjengelighet i markedet 

Usikre tider åpner for nye modeller 

Politisk ustabilitet og økende usikkerhet rundt økonomi gjør at mange virksomheter leter etter nye måter å disponere budsjettene sine på.  

– Det er usikre tider noe som påvirker ikke bare budsjetter, men vurdering av risiko. I et forsøk på å spare blir de ansatte satt til å jobbe på aldrende IT-utstyr som raskt blir utdatert. Det er uheldig å fortsatt insistere på å eie IT-utstyret når det finnes anskaffelsesmåter som gir mer oppdatert IT-utstyr, uten å eksponere egenkapital eller pressede kredittlinjer, sier Patrik.  

Han legger til at dette også vil sikre mot uforutsigbarhet ved å ha kontroll på verdikjeder og eliminere risiko knyttet til for eksempel renter og valutasvingninger.  

– Så er det en bonus å samtidig kunne dokumentere en positiv miljøpåvirkning, smiler Patrik.   

KIL-2912_2048px_sRGB (1)

Lenger levetid 

Patrik håper flere norske virksomheter får et mer bevisst forhold til at ansatte har ulike behov for sitt IT-arbeidsverktøy, og dermed ser til en drifts- og leasingtjeneste for å få utstyr tilpasset brukerne.  

– Et gitt scenario er at bedrifter har en tanke om at de anskaffer en PC, hvor en utvikler skal bruke den i tre år, før den tas tilbake, oppdateres og renses, før HR-ansvarlig kan bruke den i tre år til.  

– Enheten blir så sendt til sikker sletting og avhending, før et nytt marked tar i bruk utstyret i opptil tre år til. Dette er fullt mulig, med tilhørende sirkulære tjenester som asset management, forsikring og gode brukerrutiner. Presser vi derimot utstyret hos den ene brukeren for langt, kan det stoppe livssløpet helt opp mot fem år for tidlig, forteller han.  

Den 3. juni entrer Patrik scenen på årets teknologi-event House of Advania for å snakke om nettopp dette. Over 100 påmeldt så langt, sikre din plass i dag. 

Økonomi er veien til klimamålene 

Europakommisjonen ser til finansbransjen gjennom sitt Green Deal initiativ for å nå klimamålene. Økonomi blir sett på som en av de viktigste driverne for grønn omstilling.  

– Om løsningen ikke er økonomisk attraktiv, så vil den heller ikke vare på sikt. I finansbransjen er det bred enighet om at det kun er et spørsmål om tid før en anskaffelsesform som fremmer økt levetid og avhendingsfase av god kvalitet også blir subsidiert, forteller Patrik.  

Før han fremhever at allerede nå er dette en veldig god løsning for virksomheter som ønsker en økonomisk gunstig innkjøpsmodell som samtidig ivaretar brukernes stadig endrede behov.  

Han oppfordrer alle til å dra i samme retning - tørre å være nysgjerrige. 

– Vi må bryte opp det faste handlemønsteret, og vi må spille på lag. Produsent, leverandør, kunde og sluttbruker må alle ønske denne omstillingen. Leasing er ikke bare bedre for miljøet, det gir enklere tilgang til oppdatert teknologi, og både utrulling og innhenting er satt i et system. 

– For norske virksomheter betyr det forutsigbare kostnader og mindre egenkapital bundet opp i utstyr som kun taper seg i verdi hver dag, avslutter han.  

Møt Patrik på årets House of Advania, meld deg på her.