Fremtidens IT-anskaffelser er sirkulære
Patrik Molberg jobber tett med Turi Pettersen, bærekraftsjefen i Advania Norge. Sammen skaper de systemet og mulighetene som gjør det enklere, og aller viktigst, økonomisk fornuftig, å velge mer bærekraftig og sirkulær anskaffelse og håndtering av IT-utstyr.
– Å gå fra en lineær til en sirkulær tankegang er udiskutabelt fremtiden, men vi skjønner også at de fleste endringer er litt ubehagelige i starten. Jeg liker å sammenligne det med at det før var ukult å sykle eller stå i alpinbakken med hjelm. Nå er det stikk motsatt. Vi skal gjøre sirkulære anskaffelser kult og attraktivt. Tiden der man vurderte finansieringsløsninger fordi man ikke hadde råd er forbi, sier Patrik.
Begrenser du deg selv?
Altfor mange norske virksomheter har en innkjøpsordning der IT-utstyr blir en kapitalbindende hindring som begrenser. Vi er i en tid der de teknologiske endringene skjer raskt, og kunstig intelligens krever et større investeringsløft enn tidligere. Om midlene er bundet opp i eldre og utdatert IT-utstyr uteblir også konkurransefortrinnet.
– Teknologi skal nettopp være en akselerator for å møte fremtidens endringer og utfordringer, ikke en hindring, presiserer Patrik.
– Uavhengig av om du har kapitalen eller tilgjengelige kredittrammer til å investere i IT, handler det om å sette anskaffelsene i et system med riktige verktøy for å lykkes med en sirkulær IT tankegang. Det handler ikke om kontantkjøp eller leasing, men å sy sammen de riktige tjenestene for din bedrift. Slik ivaretar du aspektene for brukervennlighet, økonomi og bærekraft. Først da blir sirkulær IT virkelig attraktivt, sier Patrik.
Patrik leder Advania Finans i Norge og har med seg lang erfaring fra finansiering av IT investeringer og sirkulære tjenester som asset management, forsikring, gjenbruk og avhending. Advania har som mål å være markedsledende på totale sirkulære løsninger, og har et fagmiljø in-house med lang erfaring fra både offentlig og privat sektor.
Les mer om hvordan du kan bli mer sirkulær?
Dokumentert positiv påvirkning
Det er ikke uten grunn at EU har satset mye på finanssektoren i lys av sine grønne omstillingsplaner «Green Deal». Dette betyr ikke at finansiering av IT-utstyr alene er mer bærekraftig, men en gjennomtenkt struktur og anskaffelsesform vil påvirke og stille krav til mer bærekraftig adferd.
Sirkulære tjenester har en dokumentert positiv påvirkning ettersom en slik anskaffelsesform vil stille krav til kontroll på utstyr, behandling av skader og ikke minst en sikker og bærekraftig håndtering ved slutten av produktets livssyklus. Det er lett at slike ting blir nedprioritert innad i selskapet, hvor ingen har dette som fagområde, og det er nettopp derfor det gir bedre kvalitet og resultater å overlate dette til en partner med fagkompetansen.
– Ingenting er bedre enn at kundene kan beholde utstyret i sin organisasjon hele livssyklusen, men kun om den blir utnyttet optimalt. I altfor mange tilfeller ser vi at bedrifter, i den tro at de gjør et bærekraftig valg, presser utstyret ett år for lenge. Konsekvensen er at ved å øke sin egen syklus med et år, korter de i realiteten ofte ned produktets livsløp med for eksempel to år ved at det ikke gir rom for flere livssykluser, blant annet på andrehåndsmarkedet, forteller Patrik.
Lurer du på noe? Patrik er klar for en prat.
Elektronisk avfall øker raskere enn resirkulert EE-avfall
Ifølge Global E-waste Monitor-rapporten fra FN ble det produsert 62 millioner tonn med elektronisk avfall i 2022, en økning på 82 prosent i 2010. Det er forventet at det øker med 32 prosent, til 82 millioner tonn i 2030. Kun 1 prosent av verdens behov for edle metaller kommer fra EE-avfall og det estimeres at 7 prosent av verdens gull finnes i EE-avfall.
– Miljø skal i henhold til offentlig innkjøpsregelverk vektes 30 prosent. Nå kommer det også krav til bærekraftsrapportering og anbudskriterier. Her vil det være en gyllen mulighet i både offentlig og privat sektor, å ta et aktivt standpunkt til hvordan man konkret jobber for å optimalisere produktets livssyklus også i bruksperioden. Det er synd om vi ikke utnytter levetiden bedre, før man kommer til materialgjenvinning, sier Patrik.
En million enheter i året
Med åpningen av Advania Dreamhouse i mars 2025 kan Advania levere full pakke for alle virksomheter som ønsker å ta fremtidens kanskje viktigste valg.
– Vi skal åpne Nordens råeste senter for sirkulær-IT. Advania Dreamhouse er ikke et distribusjonssenter, men et gjenbrukssenter som har kapasitet til å ta imot og sette i stand opp til 1 millioner enheter i året. Disse kommer tilbake til markedet «som nye», og i kombinasjon med Advanias løsning for finansiering og drift av enhetene er du sikret at de ansatte til enhver tid har utstyr som er tilpasset deres behov, sier Turi.
– Vi ønsker å ha denne ærlige og transparente dialogen med alle virksomheter som ønsker å ta dette viktige skrittet for miljø. Da kan vi sammen lage en løsning som støtter din bedrift, uten skjulte risikoer. Men vi trenger selskaper og partnere som er villige til å tenke nytt, avslutter Patrik.