Bærekraft Digital arbeidsplass 18.12.2024

Sirkulærøkonomi og IT: Er du klar for nye EU-krav?

Forestill deg en hverdag der IT-utstyret du benytter ikke bare kastes etter noen år, men lever et lengre liv på grunn av bedre vedlikehold og rimeligere reparasjoner.  
– Nettopp det er målet med EUs nye krav. Er du tidlig ute, kan du få en konkurransefordel.   

- Store deler av klimautslippene fra IT-bransjen kommer fra produksjon av IT-materiell, og verdifulle råvarer går tapt som følge av at mindre enn 40 prosent av el-materiellet i EU gjenvinnes i dag, forklarer Turi Pettersen, bærekraftsansvarlig i Advania.  

Men hva betyr de nye EU-kravene konkret for din bedrift? La oss bryte det ned:  

Økodesignforordningen handler om at produkter må lages mer miljøvennlig fra starten av, og at de må lages for å vare lengre. For deg betyr det at fremover bør du velge leverandører som tenker langsiktig. Right to Repair gir deg som kunde større rettigheter knyttet til å få reparert produktene fremfor å kjøpe nytt. For mange bedrifter innebærer dette en vinn-vinn-mulighet som sparer både lommeboka og miljøet.  

- I bunn og grunn handler dette om sirkulærøkonomisk prinsipper, som lengre levetid, gjenbruk og reparasjon. Mitt beste råd til bedrifter som vil være forberedt på disse regulatoriske endringene er å starte tidlig, og vi er allerede i gang med å hjelpe flere av vår kunder med dette, sier Pettersen.  

3 krav du må være forberedt på 

Flere av de kommende direktivene fra EU stiller tydelige krav til sirkulærøkonomi, og disse tre er det viktig at du er kjent med:  

  1. Økodesignforordningen: Krever at produkter designes for å bl.a. vare lengre, være lettere å reparere og enklere å resirkulere. Dette utfordrer en bransje som i dag er avhengig av hyppig utskifting av produkter. Forordningen inkluderer også informasjon til forbrukere om bærekraftige produktvalg. 
  2. Right to Repair: Skal gjøre det billigere og enklere å reparere IT-utstyr, også utenfor reklamasjonsfristen. 
  1. CSRD: Innfører strengere krav til rapportering på bærekraft, inkludert sirkularitet der dette er vesentlig. For norske bedrifter betyr dette økt ansvar for hvordan produktene deres brukes og resirkuleres. 

Pettersen peker på at dette er reguleringer som  stiller høyere krav til leverandørene av IT-produkter:  

– For eksempel opplever mange at reparasjon ofte koster like mye som å kjøpe nytt. Dette er noe EU vil endre på ved å senke kostnadene og styrke tilgangen til bl.a. reservedeler. Jeg mener dette er et krav som kan være bra for oss som bedrifter og forbrukere, sier hun. 

Regelverkene er fortsatt under utvikling, og det er usikkerhet rundt hvor ambisiøse kravene vil bli i praksis. Likevel ser vi allerede en tydelig trend: Bærekraft og sirkularitet blir viktige konkurransefortrinn, samtidig som det blir et krav fra kunder, investorer og offentlige innkjøpere. 

Hva kan du gjøre for å ligge i forkant? 

Advania har satt seg ambisiøse mål for å bidra til en mer sirkulær IT-bransje. Pettersen forteller at Advania Dreamhouse åpner dørene i mars neste år og vil ha kapasitet til å ta imot og sette i stand opptil én millioner enheter i året. Disse skal komme tilbake til markedet som «nye».  

– Vi jobber også med å videreutvikle tjenester som gjør det enklere for kunder å vedlikeholde og ta vare på IT-utstyret sitt, sier Pettersen. 

– Det handler ikke bare om å tilpasse seg lovkrav, men også om å finne lønnsomme løsninger som reduserer avfall og øker levetiden til utstyret, fortsetter hun.  

– For mange bedrifter vil dette ikke bare redusere kostnader, men også gi et bedre grunnlag for å konkurrere i anbud der bærekraft vektlegges stadig tyngre. 

Kvalitet og holdningsendring 

Selv om bærekraftige alternativer stadig blir bedre, er det fortsatt skepsis i markedet, og blant ansatte i norske bedrifter som liker å ha den nyeste versjonen av IT-produkter som datamaskiner og mobiltelefoner.  

Pettersen mener funksjonalitet og kvalitet er avgjørende for å håndtere skepsisen. 

– Det viktigste er at alternativene er like gode som å kjøpe nytt. Altså at den brukte PC-en har like god ytelse som den nye. Samtidig er det viktig å utfordre holdninger. Vi trenger en kultur der det er «kult» å ha en eldre PC som fortsatt fungerer godt, sier Pettersen.  

Advania mener at tidspunktet er perfekt for å posisjonere seg som en aktør innen sirkulær IT.  

– Fremover vil sirkularitet ikke bare være en fordel, men en forutsetning. De som starter tidlig, vil ha et sterkt konkurransefortrinn, avslutter Pettersen. 

Les mer om hvordan Advania jobber med sirkulær-IT

Relaterte artikler

Bærekraft
14.06.2024

Hva er ESG og ESG-rapportering?

ESG, som står for Environmental, Social, and Governance, er blitt en sentral del av bærekraftig virksomhetsstyring. ESG-rapportering handler om å måle og kommunisere bedriftens prestasjoner innen miljø, sosiale forhold og...

Bærekraft
14.06.2024

Sirkulær IT: Hva betyr det egentlig?

Det kan være forvirrende med alle konseptene rundt bærekraft i IT-bransjen. Vi forklarer hva sirkulær IT er, og hvordan det kan bidra til en mer bærekraftig fremtid for IT-produkter og tjenester.